Vad kan man göra i Dubai

dubaimallDubai har blivit ett otroligt populärt resmål både bland svenskar och människor av andra nationaliteter. Till Dubai åker man av många anledningar och alla som besöker staden fokuserar naturligtvis på olika saker. En sak kan man dock vara säker på, i den här staden finns det något för alla oavsett vilka preferenser man än kan tänkas ha.

Shopping

dubaioutletFör många Dubaibesökare är shoppingen ett stort dragplåster. I staden finns ett otroligt utbud, med allt från högt till lågt och faktum är att man också kan göra en hel del bra affärer när man shoppar här. Generellt sett ligger prisnivån i landet något lägre än den i Sverige men naturligtvis beror priserna på vart man väljer att shoppa. På marknader och mindre lyxiga ställen är priserna lägre medan de i stora gallerior är högre. I Dubai finns flera enorma och lyxiga shoppinggallerior, här finns till och med världens absolut största – Dubai Mall. I denna galleria finns över 1200 butiker på en yta som är större än 50 fotbollsplaner. Här finns också Mall of Emirates där det finns en inomhusskidbacke och man kan varva shoppingen med skidåkning. Vill man hitta en annan galleria som också är bra kan man ta en titt på denna lista över Dubais gallerior:

dubaimarketPassa även på att besöka några av Dubais marknader. Två av dessa är bland annat Kryddsouken och Guldsouken. Dessa marknader erbjuder precis som namnen antyder kryddor och guld. Guld är speciellt fördelaktigt att köpa här eftersom guldet inte beskattas i Dubai. Dessutom kontrolleras guldets äkthet i tullen när man lämnar landet. Den som ertappas med att sälja förfalskningar utvisas ur Dubai och det vill ju ingen, så man behöver inte oroa sig så hemskt mycket över att råka bli lurad.

Sightseeing

Staden Dubai är spektakulär och liknar inget annat i hela världen. Mycket av byggnationen och arkitekturen har skapats för att utgöra ett blickfång och för att fånga betraktarnas uppmärksamhet. Det finns därför många platser som man bör besöka under ett besök här. Ett av stoppen bör naturligtvis vara Burj Khalifa som med sina 828 meter är världens högsta byggnad. Man kan ta hissen upp och spana in den fantastiska utsikten på 124:e våningen.

Dubai stoltserar med flera landmärken som innehar titeln “världens största”. En annan sådan installation är fontänen utanför köpcentret Dubai Mall. Självklart måste fontänen som ligger vid världens största galleria även den vara världens största – konstigt skulle det ju vara annars. Ofta hålls en uppvisning vid fontänen, där showen består av vattenkonster kombinerat med musik och läckra ljuseffekter. Detta får man inte missa. Man bör dock se till att vara ute i god tid då det ofta samlas mycket folk här.

dubaimuseumÄr man intresserad av kultur och vill veta mer om Dubai och Förenade Arabemiraten kan man med fördel avlägga ett besök på Dubais museer. För en billig peng kan man ta del av landets och stadens historia och lära sig mer om dess kultur och seder.

För att ytterligare fördjupa sig i landets traditioner kan man även besöka den vackra Jumeirahmoskén. Detta är den enda moskén i Dubai som tillåter besök från de som inte själva är muslimer. Man bör se till att inte missa de intressanta guidade turerna som hålls dagligen. Dessutom bör man komma ihåg att man måste klä sig rätt för att få besöka moskén. Detta innebär heltäckande kläder och kvinnor måste oftast också täcka huvudet.

Ett annat fantastiskt sätt att ta del av Dubai är att se staden från luften. Det finns en rad olika företag som arrangerar turer över staden i helikopter, flyg eller luftballong. Man kan alltså sväva runt alla skyskrapor och flyga över Dubais konstgjorda ögrupper Världen och Palm Jumeirah för att få den bästa överblicken.

Ökensafari

dubaisafariDubai omges av öken och när man besöker staden bör man verkligen passa på att åka ut på ökensafari. I en liten grupp tar man plats i en fyrhjulsdriven jeep som sedan åker rakt ut i öknen och tar med en på äventyr. Bilarna åker upp och ner över sanddynerna i en hisnande fart. Vill man inte åka bil kan man istället testa att åka snowboard eller pulka nedför sanddynerna.

När dagen börjar ta slut kan man betrakta den otroliga solnedgången och äta en autentisk arabisk middag med allt som hör till för att sedan avsluta med att röka vattenpipa och samtala runt lägerelden under stjärnhimlen som lyser upp i den arabiska ökennatten.

Fantastiskt strandliv

dubai1324Dubai är inte bara en storstad, utan här finns även fantastiska stränder som erbjuder bra möjligheter till sol och bad. Längs en sida av staden finns nämligen den Arabiska gulfen. Arabiska gulfen är det arabiska benämningen på Persiska viken – ett namn som det faktiskt är förbjudet att använda i Förenade Arabemiraten. Vill man tillbringa en dag på stranden kan man till exempel besöka Umm Suqeim beach, Al Mamzar Beach Park, Kite beach eller JBR beach. Stränderna är flera kilometer långa, vissa en hel mil eller mer, och täcks av kritvit sand. På de flesta stränderna finns det också bra anläggningar med toaletter, duschar, omklädningsrum samt restauranger och affärer. Man bör komma ihåg att strandkulturen är annorlunda än i Europa. Det är förbjudet att sola topless och badkläder är endast accepterade på stranden. Ibland kan det också vara förbjudet att fotografera på stränderna. Man ska alltid kolla upp vad som gäller på den strand man befinner sig på.

Restauranger och nattliv

bar360Restauranger finns det i överflöd i Dubai och trots att staden är så extravagant finns det faktiskt alternativ för alla plånböcker. Här kan man hitta allt från gatustånd med superbillig lokal mat till några av världens dyraste och mest ansedda matetablissemang. De dyrare restaurangerna ligger oftast i eller i anslutning till de stora hotellen. Vill man uppleva nattlivet måste man också söka sig till hotellen eller vissa speciella klubbar. De är nämligen de enda som har alkoholtillstånd i detta land där de flesta invånarna är muslimer och därför inte dricker alkohol. En av de absolut populäraste barerna är 360. Baren ligger längst ute på en pir och har en fantastisk utsikt.